13/09/2016 - 08:13

Το πρώτο «παθητικό σπίτι» στην Αγριά με την υπογραφή δύο Βολιωτών μηχανικών

Το πρώτο «παθητικό σπίτι» στην Αγριά με την υπογραφή δύο Βολιωτών μηχανικών

    Τα πρώτα συγκροτήματα σπιτιών του μέλλοντος που χρειάζεται πετρέλαιο θέρμανσης μια φορά στα 25 χρόνια.. έχει την υπογραφή δύο Βολιωτών μηχανικών. Ο Στέφανος Χατζούλης και η Χριστίνα Γεωργιάδη, έφτιαξαν το πρώτο «παθητικό σπίτι» στην Αγριά που έλαβε και διεθνή πιστοποίηση ενώ σύντομα θα είναι έτοιμο ακόμη ένα κτίριο μηδενικών αναγκών θέρμανσης ψύξης στην Ευξεινούπολη Αλμυρού. Η δραστηριότητα των δύο μηχανικών επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως Κρήτη , Κέρκυρα, Λαμία και Αττική.

Τα παθητικά σπίτια, είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης.

Το συγκεκριμένο κτήριο είναι ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών και βρίσκεται στην Αγριά Βόλου. Μελετήθηκε και ανεγέρθηκε από την «X-G lab+development» τεχνική εταιρεία με έδρα το Βόλο.

Στόχος της Βολιώτικης εταιρείας είναι, κάποια στιγμή όλα τα κτήρια στην Ελλάδα να κατασκευάζονται με αυτές τις αρχές, καθότι αυτός είναι ο οικονομικότερος και ποιοτικός τρόπος υλοποίησης παγκοσμίως, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοσθεί και σε υφιστάμενες κατασκευές, αλλά και σε κτήρια κάθε χρήσης ( ξενοδοχεία, σχολεία, γραφεία, κτλ.).

Στη Μαγνησία μέχρι σήμερα, με τη χρήση των τεχνικών των παθητικών κτηρίων έχουν αναβαθμιστεί και ανεγερθεί περισσότερα από τριάντα κτήρια, τα πορίσματα των οποίων θα παρουσιαστούν από τον κ. Στέφανο Χατζούλη στο Παγκόσμιο συνέδριο παθητικών κτηρίων, τον προσεχή Απρίλιο στη Γερμανία.

Τόσο ο ίδιος, όσο και η Χριστίνα Γεωργιάδη ήταν οι πρωτεργάτες που ίδρυσαν στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Παθητικών κτιρίων το 2012, από το οποίο έχουν πάρει μέχρι σήμερα πτυχίο 100 μηχανικοί σε όλη την Ελλάδα.

Πολλοί έλεγχοι μέχρι την πιστοποίηση

Την κατασκευή του παθητικού κτιρίου στην Αγριά όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Στέφανος Χατζούλης, διαδέχθηκαν μία σειρά τεχνικών ελέγχων σε όλα τα επίπεδα και διαρκή παρακολούθηση, τόσο από τους ίδιους τους επενδυτές όσο και από κλιμάκιο του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικών Κτηρίων (Ε.Ι.Π.Α.Κ.) επίσημου εκπροσώπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικών Κτιρίων στην Ελλάδα.

Ελέγχθηκαν οι ενεργειακές επιδόσεις σε πραγματικό χρόνο, για διάστημα πλέον των δύο ετών και τα αποτελέσματα των μετρήσεων ξεπέρασαν τις θεωρητικές προσεγγίσεις, αποδεικνύοντας και στην πράξη την ακρίβεια των αλγόριθμων που χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργειακή επίλυση του κτηρίου.

Το κτήριο εκτός από οικονομία, παρέχει στους χρήστες άριστη ποιότητα διαβίωσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (comfort class A+ κατά ISO 7730) αλλά και χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

Οι εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής αδράνειας , του επιτρέπουν να τοποθετεί τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης σε δεύτερο ρόλο. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει, πως με τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν δεν χρειάζεται εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης.

Εξάλλου σε άλλη φάση των πειραματικών δοκιμών, θερμάνθηκε μόνο με τζάκι ή ακόμα και με ένα κλιματιστικό τοίχου, ισχύος 14000ΒΤU. Στην περίπτωση που στο σπίτι υπήρχε εγκατεστημένο λεβητοστάσιο με συνήθη για το μέγεθος του σπιτιού δεξαμενή πετρελαίου τριών τόνων, το πετρέλαιο της δεξαμενής θα τελείωνε μετά από 25 χρόνια.

Αντίστοιχα το καλοκαίρι, η κατοικία παραμένει μοναδικά δροσερή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό, παράχθηκαν στην Ελλάδα, καθώς αυτό αποτελούσε βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Εφαρμογή και σε δημοτικά κτίρια

Οι δύο μηχανικοί έχουν ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους της Τ.Α σε Βόλο και Αλμυρό και όπως τόνισε ο κ. Χατζούλης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές προκειμένου να υπάρξει πιλοτική εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται κιόλας για δημοτικά κτίρια.

Παράλληλα θα προταθεί να γίνει ειδική εκπαίδευση και δωρεάν συμβουλευτική στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ινστιτούτου στους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών σε Βόλο και Αλμυρό για να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον τομέα.

Αυτό που ωστόσο φαίνεται να προβληματίζει είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για τα «παθητικά σπίτια» για αυτό και έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες διατάξεις στους οικοδομικούς κανονισμούς ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα.

Το συγκρότημα είναι ενεργειακά ανεξάρτητο και με ελάχιστα έξοδα

Το συγκρότημα είναι ενεργειακά ανεξάρτητο και με ελάχιστα έξοδα

πηγή: taxydromos.gr